Gloster Corona/Consort

De Gloster

 

 

De gloster is één van de nieuwere rassen postuurkanaries, waarvan de eerste kuifvogel werd tentoongesteld in 1925. Van oorsprong komen vele postuurkanaries uit Engeland, zo ook dit ras. De Gloster Fancy vindt zijn oorsprong in Cheltenham in het Engelse graafschap Gloucester. Een standaardgrootte bestaat eigenlijk niet in Engeland; er werd gestreefd naar een miniatuurvorm. De grootte die meestal daarvoor wordt aangehouden in Engeland is 4.5 inch, bij ons voorgeschreven als 11,5 cm.

Natuurlijk is niet alleen de grootte bepalend voor de beoordeling maar het is wel een belangrijk begin, het voornaamste beoordelingskenmerk is de vorm. Vanwege de miniatuurvorm moet het lichaam kort en gedrongen zijn. Kort en breed beginnend vanaf de hals en daarbij een gedrongen lichaamsuitdrukking. De rug van de Gloster is breed, net als de borst. Deze moet mooi zijn afgerond met zachte rondingen die ook in de flanken tot de onderbuik aanwezig zijn. Er mogen nergens uitstekende veren te zien zijn, de vleugels moeten op de rug tegen elkaar aanliggen zonder overkruising of ruimte ertussen. Verder een smalle korte staart en korte pootjes die mooi gebogen zijn en het dier dus niet hoog op de poten staat zodat de dwergvorm in alle onderdelen tot zijn uiting komt. 

Consort

De Gloster Consort is een van de bekendste soorten en makkelijker goed te kweken omdat deze een normale kop heeft.

 

Corona

De Gloster Corona herkennen we aan de mooie kuif op de kop de kuif moet mooi rond zijn en zo groot tot snavel punt van de vogel.

 

Consort 

De Gloster Consort is de Gladkop Gloster 

deze moet zo mooi mogelijk van alle kanten rond zijn op de kop.